Feeds:
Posts
Comments

Archive for November, 2008

He he he..hai..aku baru je tengok APM 2008 petang tadi…ulangan i believe…but i loike this song…! ūüėČ

Sebelas Januari Bertemu
Menjalani Kisah Cinta Ini
Naluri Berkata Engkaulah Milikku
Bahagia Selalu Dimiliki
Bertahun Menjalani Bersamamu
Kunyatakan bahwa Engkaulah jiwaku

Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu

Pernahku Menyakiti Hatimu
Pernah kau melupakan janji ini
Semua Karena kita ini manusia

Akulah Penjagamu
Akulah Pelindungmu
Akulah Pendampingmu
Di setiap langkah-langkahmu

Kau bawa diriku
Kedalam hidupmu
Kau basuh diriku
Dengan rasa sayang
Senyummu juga sedihmu adalah Hidupku
Kau sentuh cintaku dengan lembut
Dengan sejuta warna

~Gigi – Best Album APM 2008~

Read Full Post »

My Heart ~ Acha n Irwanshah

Disini kau dan aku
Terbiasa bersama
Menjalani kasih sayang
Bahagia ku denganmu

Pernahkah kau menguntai
Hari paling indah
Ku ukir nama kita berdua
Disini surga kita

(Korus)
Bila kita mencintai yang lain
Mungkin kah hati ini akan tegar
Sebisa mungkin tak akan pernah
Sayang ku akan hilang

If u love somebody
Could we be this strong
I will fight to win
Our love will conquer all
Wouldn’t risk my love
Even just one night
Our love will stay in my heart
My heart

Entry ini khusus untuk kalian yang tlah membuat “search” untuk rangkaikata lirik lagu ini ya…moga kalian terhibur…

Read Full Post »

Salam….

Syukur alhamdulillah…hari ni merupakan grand finale for our RHB Sports Carnival, Sabah Region…Everything was very smooth n great!…For the past few weeks we were very busy juggling between our main role as bankers and ‘ATHLETES’…hahaha…urat sume dah keras…but thank God..participation,turn up and supports from everyone were fantastic!!

The¬†most important news,¬†our team is the ‘Overall Champion RHB Sports Carnival 2008’ !!!

Hard to believe but this is real dude!! The result as follows :

Team Name : RHB Warisan Square 3rd Floor

1) Bowling (Ladies) – Champion, 1st place

2) Volleyball (Ladies) – Champion, 1st place

3) Futsal (Ladies) – Champion, 1st place

4) Badminton – 2nd Place

5) Bowling (Men) – 2nd Place

6) Volleyball (Men) – 2nd Place

7) Futsal (Men) – Champion, 1st place

Ada masa nanti kita post gambar-gambar k…Again, thanks to Allah, the most merciful for His kindness and love. Ameen….

Read Full Post »

A Test

Salam…Today my faith was tested again…

Petang tadi I went for an interview for a post in Islamic Banking. During the session, the HR representatives explained to me the current situation and in actual fact jika dinilai dari sudut materialisme, I will be worse off if I moved to Islamic Banking. I will end up with more work but same pay.

Untuk seketika pendirian/keputusan aku untuk migrate to Islamic Banking tergugat. Memang I felt very uneasy and a bit upset coz it was not something that has been discussed and agreed earlier. So, I went back to my current office and told my existing boss about what happened. Again, pay and post have become among the highlighted points. I became more confused.

Noticed that I’ve become more irrational and frustrated, I stopped and stepped back for a moment. I took a deep breath and went to take my ablution and pray. I asked for His forgiveness and guidance if I actually had been mislead by the unwanted thought…

Thanks to His love and mercy, I then realized that I’ve actually deviated from my original intention. My first idea/intention to move to Islamic simply because I want to pursue my career in something closer to my own belief and Allah’s path. Not because of pay or post.

At that very moment, I put aside all the worldly elements, and remain only one subject in my mind and heart, Allah. Slowly I’ve become more calm/peace. I really feel that it is much easier for me to see and rationalize the whole situation if I put Allah as a centre of my attention. I hope this process is going to be smooth with His help and guidance.

“Dan¬†perintahkanlah keluarga mu serta para pengikutmu menunaikan sembahyang¬†dan hendaklah¬†kamu tekun dan sabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki darimu. Bahkan Kamilah yang memberikan rezeki kepadamu, dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.” Surah Taahaa : Ayat 132.

Read Full Post »

Labbai kallahumma labbaik’ 2

Salam…

I noticed that somebody has searched a number of times regarding talbiah (“Labbai kallahumma labbaik…”)… So for knowledge sharing, I will put the full version of talbiah in this entry…

“Labbai kallahumma labbaik, labbai kallah syarikala kalabbaik, innalhamda, wani’mata, lakawal mulk, la syarikalak.”

Ertinya : Aku sahut panggilan-Mu ya Allah! Aku sahut, tidak ada sekutu bagi-Mu ya Allah, kami sahut! Segala pujian, nikmat dan kerajaan adalah kepunyaan-Mu ya Allah! Tiada sekutu bagi-Mu.

Talbiah adalah doa atau zikir yang dilafazkan secara berulang kali oleh sesiapa yang berkunjung ke Baitullah (Ka’abah) atas niat umrah ataupun menunaikan fardhu haji. Lafaz zikir ini akan dimulakan oleh jemaah yang dianggap sebagai tetamu Allah sebaik sahaja dia telah berniat ihram umrah/haji iaitu disepanjang perjalanannya menuju ke Baitullah sebagai tanda dia sedang menyahut seruan atau jemputan Allah ke rumahNya yang dimuliakan, Ka’abah Al-Musyaroffah.

Mengunjungi Ka’abah adalah impian setiap muslim kerana tidak semua orang berkesempatan melakukannya walaupun mempunyai keupayaan wang ringgit, tenaga. kesihatan dan masa. Ini adalah kerana kunjungan ke rumah Allah adalah berdasarkan ketetapan dan keputusan mutlak Allah, Tuhan sekelian alam, atas siapakan yang akan dipilihNya untuk datang atas sebab-sebab yang tertentu yang hanya ada didalam bidang pengetahuanNya.

Maka, bilamana sahaja seseorang berpeluang mengucapkan talbiah, tidak dapat tidak dia akan merasa sebak atau menitiskan air mata kerana ianya adalah sebagai satu tanda syukur yang tidak terhingga kerana peluang yang diberikan oleh Allah untuk hadir sebagai tetamu yang dimuliakan dirumahNya tanpa mengira batas usia, warna kulit, taraf, pangkat dan banyak mana dosa yang telah dilakukan.

Semuanya adalah semata-mata atas pilihan Allah dan rasa kasihNya pada sekelian hamba dan bila ‚Äėjemputan’ dan ‚Äėseru’ ini telah datang, seseorang itu tidak akan dapat menolaknya dengan apa cara sekalipun melainkan menyahut seruan itu. Jika tiada wang, akan ada sumber kewangan yang tidak disangka-sangka, jika sakit, akan terus bersemangat untuk sembuh, hati yang keras akan jadi lembut, pendek kata, segala bentuk halangan akan diangkat atau dihilangkan oleh Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Berkuasa hanya semata-mata untuk membawa hamba ini ke rumahNya.. Inilah bukti betapa agungNya kecintaan Allah pada kita.

From my personal experience, setiap kali aku mengucap talbiah, setiap kali itu jugalah I will break into tears… Subhanallah! Maha Suci Allah….tidak ada perkataan yang dapat aku berikan untuk menggambarkan betapa indahnya ucapan ini di hati dan telinga ku…

“(Ingatlah) ketika Kami tempatkan Ibrahim di tempat Bait (Ka’abah). Janganlah engkau persekutukan Aku dengan sesuatu juapun dan bersihkanlah rumahKu (tempat beribadat kepadaKu) untuk orang-orang yang thawaf (mengelilinginya) dan orang-orang yang berdiri (mengerjakan sembahyang) dan orang-orang yang ruku’ lagi sujud. Beritahulah kepada manusia, supaya (mengerjakan) haji, nescaya mereka datang kepada engkau dengan berjalan kaki dan (berkenderaan) atas unta kurus yang datang dari tiap-tiap jalan yang jauh.” ~Surah Al-Hajj : Ayat 26-27~

Yang baik itu datangnya dari Allah, dan yang salah itu adalah kelemahan saya sendiri sebagai hamba.

Read Full Post »

Salam..

I perasan recently there’s a number my visitors¬†have¬†searched for a topic like..macam mana nak pujuk suami..macam mana nak fahami suami..etc..

Well, actually I m not the correct person to talk about isu rumahtangga since I sendiri pon belum jumpe my ‚ÄėMr Right’ kan…sebab tu tak berani post comment banyak banyak about this…¬†hehehe

But one thing I know about human relationship is…instead of kita fikir macam mana nak betul kan the other side (either suami ke, boy friend ke, tunang ke, kawan ke, adik beradik ke..), macam mana marahnye kita sebab kita rasa orang buat salah kat kita atau buat sesuatu yang kita tak suke…macam mana rasa sakit hati kita sebab orang tak faham or salah faham tentang kita..

I rase maybe kita patut mula dengan check diri kita sendiri dulu..Bak kata orang bijak pandai dulu dulu la kan, “Satu jari yang menuding kearah orang lain, ada empat lagi yang akan menuding ke arah kita sendiri…”

Allah juga telah berfirman yang membawa maksud “segala musibah atau masalah yang menimpa diri manusia ada hasil daripada perbuatan tangan manusia itu sendiri”..ingat tu eh..Allah kata “semua/segala”..dia tak kata “sebahagaian/sikit-sikit/some”….adalah berpunca dari diri kita sendiri…

Well, my blog takde entry about camne nak pujuk ati suami..tapi I ada satu entry yang dapat menyejukkan hati para isteri dan terus tabah mengharungi dugaan melayari alam rumahtangga…

Sama-sama kita bermuhasabah diri and “Put Allah in the centre of our attention, Insya’Allah everything will turn out to be ok.”

So, what are you waiting for, click on the image now…all the best ladies!!

Untuk tatapan istimewa insan bergelar isteri dan mereka yang bakal bergelar isteri.

 Pengubat Hati Isteri Solehah

89c56af410cf9cec1

(Contributed by Izyan Nasruddin)

Read Full Post »

Kau Pergi Jua…

Wajahmu
Seindah serinya pelangi yang indah
Seharum mawar putih segar berkembang
Wajahmu
Mengapa sering terbayang dimataku
Sehingga terbawa didalam mimpiku

Sayangku
Tahukah kau didalam hatiku ini
Tersimpan perasaan cinta nan suci
Kau bunga
Ingin kusuntingmu menjadi milikku
Lantas kuabadikan dalam jiwaku

Sayangnya
Harapan yang selama ini kubawa
Hancur berkecai musnah jua akhirnya
Semuanya bagaikan sebuah mimpi

Kau pergi jua
Setelah cinta ku kini membara
Belum sempat kucurahkan kasihku
Kau pergi tak kembali…

Lagu / Lirik: Adam Ahmad

Read Full Post »

Older Posts »