Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘General’ Category

Oooo…Camtu eh..

Salam..

I came accross this quiz at Cik Izyan blog..so i tried and this is the outcome lah…err…do I sound like Pocahontas? I still remember this phrase from the movie ..one of my favourites actually :

“I’d rather die today than living for another hundred years without knowing you…”

hehehe..Anyone else remember this?

You Are Pocahantas!

Image hosted by Photobucket.com

Free-spirited and wise. You have a strong passionate spirit that touches and changes all who know you. The wisdom and common sense that you have is really what guides you through life. Even so, you also have a very playful side that loves adventure and excitement.

Which Disney Princess Are You?

Advertisements

Read Full Post »

Reflection

armani

Begini ghupenye kalau jadik model minyak wangi eh..hehehe…

nightview

Partners in crime….

purplesky

The next Minister of Trade….ahakss

andywarhol1

The next masterpiece that will overtake the portrait of Monalisa..(perasan tak hengat..)

Read Full Post »

My Big Apple Day!

Aku obsess kat doughnut…..terjangkit ngan my lil ‘Zayan’…wakakaa

dsc00752

dsc00753

dsc00758

dsc00755

Read Full Post »

Si comel

Raya haji baru ni not too bad actually… malam raya tu ada family gathering sket…BBQ and makan-makan ketupat, kuah kacang cam biasa..but prior to that, my day time  was fully occupied with this little creature….hehehe..

 dsc00745

His name is Amirul..aged about 2 1/2…my 5th grandson..hehehe jangan terkejut….actually he is my grandson via my niece..i belum kawen tapi dah jadi nek wan kan..hahaha..

Dia memang comel, tembam (easily 15 – 20 kg) dan nakal sungguh..bayangkan, i cuba nak snap gambar dia dari siang sampai ke malam..susah betul nak dapat post yang ok..ade je cara dia nak ngelak…mentang-mentang la sume orang suke peluk dia sana sini…so finally..malam about 10pm something..masa kitaorang sume tengok orang wukuf  kat TV…we all bentang tilam..dia pon ‘landing’ sebab dah letih ‘bangat’  seharian bermain sana sini…dah tak larat nak lari dari camera..baru la I dapat snap gambar dia penuh..tu pon tengoklah camne dia buat gaya..addehhh cucu aku..

Another cute event…my cactus berbunga!!! On 7th December siang tu..cactus i telah berbunga..after 7 years kitaorang jaga..finally that day dia berbunga…and bunga tu kembang waktu siang sahaja dan menguncup pada waktu maghrib..interesting..Kuasa Allah 🙂

 dsc00734

Read Full Post »

God’s Pharmacy

This is very interesting.God left us great clues as to what foods help what part of our body!

God’s Pharmacy! Amazing!

c0b27c7ba6f5f18cA sliced Carrot looks like the human eye. The pupil, iris and radiating lines look just like the human eye… and YES, science now shows carrots greatly enhance blood flow to and function of the eyes.

 

 

5e280496e265f02c1A Tomato has four chambers and is red. The heart has four chambers and is red. All o f the research shows tomatoes are loaded with lycopine and are indeed pure heart and blood food.

 

 

ab18d836e9e0fd10Grapes hang in a cluster that has the shape of the heart. Each grape looks like a blood cell and all of the research today shows grapes are also profound heart and blood vitalizing food.

 

 

e2fe9118d0c2f7aeA Walnut looks like a little brain, a left and right hemisphere, upper cerebrums and lower cerebellums. Even the wrinkles or folds on the nut are just like the neo-cortex. We now know walnuts help develop more than three (3) dozen neuron-transmitters for brain function.

 

5dcdbb702ebb7106Kidney Beans actually heal and help maintain kidney function and yes, they look exactly like the human kidneys.

 

 

412c86af273f8192Celery, Bok Choy, Rhubarb and many more look just like bones. These foods specifically target bone strength. Bones are 23% sodium and these foods are 23% sodium. If you don’t have enough sodium in your diet, the body pulls it from the bones, thus making them weak. These foods replenish the skeletal needs of the body.

 

06fddaff4d6cc71a9a693f3e782bf8b2dc98bb771c9af4faAvocadoes, Eggplant and Pears target the health and function of the womb and cervix of the female – they look just like these organs. Today’s research shows that when a woman eats one avocado a week, it balances hormones, sheds unwanted birth weight, and prevents cervical cancers. And how profound is this? It takes exactly nine (9) months to grow an avocado from blossom to ripened fruit. There are over 14,000 photolytic chemical constituents of nutrition in each one of these foods (modern science has only studied and named about 141 of them).

 

a8e20171096e3e44Figs are full of seeds and hang in twos when they grow. Figs increase the mobility of male sperm and increase the numbers of Sperm as well to overcome male sterility.

 

 

3288f9c7a7c59642Sweet Potatoes look like the pancreas and actually balance the glycemic index of diabetics. Olives assist the health and function of the ovaries.

 

 

a8e2e96bd849cd4e190bc35eb11d27294Oranges, Grapefruits, and other Citrus fruits look just like the mammary glands of the female and actually assist the health of the breasts and the movement of lymph in and out of the breasts.

 

 

94bbfa417eaea70aOnions look like the body’s cells. Today’s research shows onions help clear waste materials from all of the body cells. They even produce tears which wash the epithelial layers of the eyes. A working companion, Garlic, also helps eliminate waste materials and dangerous free radicals from the body.

 

Read Full Post »

A Simple Thought

I dedicate this especially to my lil sis !zyan …

izyan

Thank you for being you!..

5-rules-to-be-happy

happy-baby-photos

Read Full Post »

Obsess

Salam…

Hmm..malam ni macam ada idea bagus sikit..thanks to my friend for an interesting discussion today…Dalam banyak-banyak benda kami share tu…I sebenarnya tertarik dengan perkataan ni… “Obsess”..he he he..biasa dengar kan??

The word was just slipped through my lips this afternoon…the subject of discussion between me and my friend was actually to a certain extend ‘fascinated’ us (if I can use this word)…and out of the sudden I used the word “Obsess”..and my friend jumped from the seat and said “Eureka!!! That’s the right word for it!!” He he he..

But what does it mean actually??? How can someone be obsessed on something or somebody??? Nah..untuk merungkai misteri ini….i dah buat fast research in the net….

Obsess by definition : Preoccupy, grip, consume, fixate, possess (based on thesaurus)

Obsess dari sudut psychology adalah sikap atau tabiat seseorang yang meminati atau menyukai sesuatu benda, sesuatu aktiviti/perkara atau seseorang pada tahap yang extreme.

Orang yang bercinta biasanya obsess terhadap cinta dan pasangannya. Tetapi terdapat juga situasi dimana orang yang obsess terhadap seseorang tak semestinya dia in love atau sayang kepada orang itu.

Ianya kadangkala boleh menjadi suatu suasana yang agak mengelirukan dan tidak keterlaluan jika dikatakan adakalanya tabiat obsessi ni berlaku diluar tahap sedar dan ianya bersifat spontaneous.

Obsess atau obsessi boleh terjadi kepada seseorang atas beberapa sebab…antaranya ialah minat yang keterlaluan atas sesuatu perkara atas dorongan keluarga, pengaruh persekitaran dan mungkin juga keinginan dalaman untuk mencapai sesuatu pengiktirafan.

Atau mungkin juga disebabkan terlalu taksub dan memandang hebat kepada orang yang diminati dan ingin dekat dengan orang itu bagi tujuan tujuan yang tertentu (eg. rase best, rase selamat, rase disayangi, nak menuntut ilmu, macam2 lagi lah) atau berkeinginan ‘meniru’ untuk kepuasan diri…

Namun ia juga boleh terjadi disebabkan masalah emosi atau mental, masalah depressi, kesunyian, jiwa yang kosong atau mungkin kurang perhatian dari orang sekeliling samada keluarga atau individu yang penting dalam hidup si obsessor itu tadi.

Sometimes..it could be the combination of any of the above factors.

Contoh obsessi :

– Suka warna biru..segala-galanya biru…dari hujung rambut sampai hujung kaki..tak cukup di badan…terjangkit sampai rumah dan kereta..ni obsessi warna namanya..

– Gila pada sesuatu kumpulan atau kelab..contohnya..minat Menchester United…segala-galanya bertemakan MU…jaket, jam, mug, file cover, sticker, every single thing got MU theme…tidur MU, bangun MU, makan MU..MU MU MU!!

– Dan yang paling parah…obsess pada manusia…apa saja yang berkaitan dengan orang tu kita nak tau…dia pi mana? Dengan siapa? Buat apa? Berapa lama?? Setiap pergerakan orang tu kita monitor…dah makan? Dah tidur? Dah mandi??Bila pi sana.? Bila pi sini? Dah buat itu? Dah buat ini? And the list go on and on…setiap apa yang kita lakukan kita nak orang tu involve and apa yang orang tu buat kita pun nak involve… mana dia pegi kita pon nak pegi jugak…

Perasaan ingin tahu dan ingin dekat tu sentiasa ada and at certain point boleh jadik macam ketagih.. Kalau tak ada tak senang duduk.. kalau tak buat sesuatu yang berkaitan ngan orang tu ..hidup rase tak lengkap…Celik mata dah start nak contact orang tu la ini lah..as long as ada kaitan ngan orang tu, the drive is always there..

Bunyi macam orang gila bayang kan?? tat’s the catch… bila bende ni kena highlight kat kita, automatic mungkin kita akan jadi very defensive sebab kita sedar yang we are not in love with that person, we just like/admire him/her due to some characters or other reasons…Kalau orang bercinta benda ni no issue…ini memang kejadian normal..but if you found out that you are not in love with that person but keep on thinking and want to be near to them at most of the time..suke tanye bende-bende peribadi.. always wonder what when or how they are doing.. then you better watch out coz you are probably obsessed with him/her already..he he he

Seperti komen di awal entry tadi, obsessor tidak akan sedar yang dia tu obsess kat sesuatu or seseorang..sampailah mangsa si obsessor naik fed up and melenting  kerana rasa rimas akibat diperlakukan seperti banduan…apa taknye kena monitor 24/7…obsession yang kritikal boleh berubah kepada tabiat possessive (sifat ingin memiliki dan mengawal tanpa sedar).

So how to overcome this??

For the obsessor
– Sentiasalah bermuhasabah diri, check hati dan try to improve in every aspect of our daily life as much as possible…banyakkan kawan…banyakkan diskusi membina, usrah dan brainstorming.

 – Belajar memahami orang (bukan kita je nak minta kena faham), lebih bersifat terbuka dan bertimbangrasa. Kalau kita tak suka orang ikut belakang kita 24/7..kita pun jangan la buat benda yang sama kat orang…menganiaya orang namanya tu. Tak semestinya bila orang tak cakap apa-apa maknanya orang tu suka atau tak kisah…mungkin orang tu nak jaga ati kita and akhirnya dia makan ati sendiri.

 – Jaga hati dan bersihkan hati. Alihkan obsessi kita daripada obsession to human kepada sesuatu yang lebih baik contohnya, obsess kepada Allah, ilmu agama, ilmu duniawi pun boleh gak..tapi pilih-pilih la…obsess pada buku, etc..

 – Rajen-rejen bersukan/ riadah so dapat ilham baru dan kawan2 baru.

 – Or jadi blogger pun ok. Boleh berkarya, tak susahkan atau ganggu hidup orang.

For the victim of harassment by the obsessor
Dilemma orang yang kena harass dek obsessor ni ialah kebiasaannya obsessor tu adalah orang yang dekat dengan kita. Jadi susah nak bagitau yang kita tak selesa diperlakukan sedemikian rupa sebab takut nanti kecik ati dan terasa. Walau bagaimanapun, somebody needs to put a break and stop it before it becomes worse.

Makanya, carilah jalan untuk berterus-terang dengan cara baik yang kamu rimas dan perlukan privacy. Sesungguhnya kebenaran itu pahit tetapi yang pahit itu jugalah biasanya ubat bagi segala penyakit.

 

Segala yang baik datang dari Allah dan yang salah itu adalah kelemahan diri saya sendiri. Semoga ini menjadi peringatan untuk diri saya dan semua amnya. Wallahualam

 

Disclaimer : Topic di atas adalah semata-mata cetusan idea blogger untuk berkongsi ilmu. Ianya tidak ada kaitan dengan mana-mana pihak. Sekiranya berlaku persamaan, itu adalah semata-mata kebetulan dan tidak dirancang. 

P/s : zyan…this can be a good topic for our future ‘thesis’ should we decide to pursue with our Master..he he he…obsession with yogurt perhaps???..

Read Full Post »

Older Posts »