Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Personal’ Category

Kadar & Waktu

Salam…

Ku mulai posting ku kali ini dengan terjemahan dari Kalamullah, Surah At-Thalaq..ayat 2-3 yang bermaksud :

“Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (yakni menunaikan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya) nescaya Allah akan memberinya jalan keluar (yakni dari segala perkara yang menyusahkannya) dan memberinya rezeki dari punca yang tidak terlintas dihatinya. Dan sesiapa yang berserah diri bulat-bulat pada Allah, maka cukuplah Allah baginya (yakni sebagai penolong dan penyelamat baginya). Sesungguhnya Allah tetap akan melakukan apa yang dikehendakinya. Allah telah menetapkan kadar dan waktu untuk berlakunya sesuatu perkara.”

So many weird things happened to me for the past few months…some quite simple..and some even come with cost…..tapi aku bersyukur, kerana diuji sedemikian rupa..sekurang-kurangnya aku menerima pengajaran ini lebih awal dan sesunguhnya aku kini lebih mengerti apa yang dimaksudkan “sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang paling nyata….”…

Obviously, dari segenap ruang dan masa, syaitan itu akan cuba menggunakan tipu dayanya untuk menyesatkan dan melalaikan kita dari mengingati Allah…Astaghfirullahalazim…hatta dalam kerja-kerja baik sekalipun…dia akan senantiasa menusuk jarum bisikan kesesatan itu ke dalam hati kita…lantaran dia berpegang pada sumpahnya di hadapan Allah yang dia akan terus menerus menyesatkan anak adam sehinggalah hari kiamat…

Masya’Allah…semoga tuhan mengampunkan dosa aku jika pada waktu yang sekejap itu aku tergelincir dari landasan kebenaran..jika aku lupa apa erti istiqamah… dan lupa matlamat asal perjuanganku…astaghfirullahalazim… astaghfirullahalazim….

Namun Allah itu maha pengasih…dan setiap sesuatu ada kadar dan waktunya tersendiri..I’ve learnt my lesson….thank you Allah…kerana tidak membiarkan aku terus sesat dan terpesona dengan godaan syaitan yang sememangnya begitu hebat…

Pada kalian, berhati hati la dalam kehidupan…ujian bukan sekadar datang dalam bentuk penderitaan dan kesusahan…tapi ujian paling sukar ialah ujian mentadbir nafsu apabila berada dalam kemewahan dan kelapangan…

Wallahualam

Read Full Post »

My quest ~ 2009

Hmm…2009 tak banyak planning cuma the size of each is quite significant actually..May Allah give me enough strength to accomplish my 2009 missions :

1) Paid off all debts (alhamdulillah tinggal sikit je lagi); 

2) Start new job at the sister company;

3) Renovate my house;

4) Sit for my professional exam (Islamic Banking)..

Err..cukup la tu dulu…

Actually kan my real ambition is be able to join MERCY (full time)..insya’allah one day I will achieve this… 🙂

Kasih sayang
Terlalu indah untuk di kenang
Selamanya
Takkan pernah kau buang…

Read Full Post »

A Test

Salam…Today my faith was tested again…

Petang tadi I went for an interview for a post in Islamic Banking. During the session, the HR representatives explained to me the current situation and in actual fact jika dinilai dari sudut materialisme, I will be worse off if I moved to Islamic Banking. I will end up with more work but same pay.

Untuk seketika pendirian/keputusan aku untuk migrate to Islamic Banking tergugat. Memang I felt very uneasy and a bit upset coz it was not something that has been discussed and agreed earlier. So, I went back to my current office and told my existing boss about what happened. Again, pay and post have become among the highlighted points. I became more confused.

Noticed that I’ve become more irrational and frustrated, I stopped and stepped back for a moment. I took a deep breath and went to take my ablution and pray. I asked for His forgiveness and guidance if I actually had been mislead by the unwanted thought…

Thanks to His love and mercy, I then realized that I’ve actually deviated from my original intention. My first idea/intention to move to Islamic simply because I want to pursue my career in something closer to my own belief and Allah’s path. Not because of pay or post.

At that very moment, I put aside all the worldly elements, and remain only one subject in my mind and heart, Allah. Slowly I’ve become more calm/peace. I really feel that it is much easier for me to see and rationalize the whole situation if I put Allah as a centre of my attention. I hope this process is going to be smooth with His help and guidance.

“Dan perintahkanlah keluarga mu serta para pengikutmu menunaikan sembahyang dan hendaklah kamu tekun dan sabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki darimu. Bahkan Kamilah yang memberikan rezeki kepadamu, dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.” Surah Taahaa : Ayat 132.

Read Full Post »

Bulan Untuk Mu

Salam…

Addooiiii…sakit satu badan…adakah itu tanda-tanda saya dah tua??? Ohhh tidak..he he he…ni namenye monologue ngengade… 😉

Salam sejahtera untuk pengunjung2 blog I yang tak sepertinya ini…sama ada kalian faham bahasa melayu atau tak…kita tolak tepi dulu..yang penting kita mesti layan ilham yang ada….Actually aku baru balik dari training adhoc..hui training pun ada adhoc jugak….biasala..warga bank ni…semua jenis Sammy Vellu Community “Hari ini hantarrr…samalam suda sampai….”

Ni training volleyball…game yang aku paling tara bakat punya…tangan dah lebam and bengkak nye insya’Allah sampai ke bahu…disebabkan aurat..so aku tak dapatlah nak show the picture di sini how bad it is actually…anyway..no pain no gain bah….(sorry, bahasa tak konsisten..pepandaila korang adjust sendiri k..).

On the way balik tadi..dengan tangan yang sakit and badan yang sengal (pinjam bahasa dak Izyan sat…) ati aku tetiba jadik sayu kejap…aku pandang langit and nampak bulan penuh…memang cantik sangat..bulan ni mengingatkan aku kepada seseorang…orang yang very very close to my heart..even now walaupun dia dah lama takde ngan aku (about 2 months plus but feels like 20 years…)…’kasihnya masih aku terasa’..

“Why do I keep running from the truth?
All I ever think about is you
You got me hypnotized, so mesmerized
And I’ve just got to know….”

huishhh jiwang karattt!…

Actually dia paling suka tengok bulan..and myself paling admire bintang… hard to believe dia dah takde lagi dengan aku sekarang…

Sebagai ingatan ku padanya..these are some facts about bulan untuk dia…

full11011

Andai dapat ku petik, bintang di awan biru,

kan ku sematkan ke dalam dada mu…

Andai dapat ku capai, bulan mengambang penuh,

kan ku hadiahkan di hari jadi mu…

 Pesanan ku untuk engko yang masih mengisi sebahagian dari ruang hati aku…

“Jika memandang bulan di langit, janganlah lupa rumput dibumi..sebab rumput dibumi ni panjang pajang belaka..and perlu di potong dengan segera untuk mengelakkan daripada menjadi sarang pembiakan nyamuk aedes dan ini adalah arahan dari kementerian kesihatan kalau tak nanti kena denda…..” ahakssss…. ni peribahasa aku cipta sendiri…

Gurau tu gurau jugak…bab fakta jangan diabaikan…ilmu tetap ilmu walau dalam keadaan apa sekalipun… selamat menimba ilmu ….kuang kuang kuang… 😛

 ~”Mereka bertanya kepada engkau tentang keadaan bulan. Katakanlah, bulan itu untuk menentukan waktu bagi manusia dan untuk (mengerjakan) haji. Bukanlah satu kebaikan, bahawa kamu naiki rumah dari belakangnya, tetapi kebaikan itu ialah orang yang bertaqwa (mengikut perintah Allah). Naikilah rumah itu dari pintunya dan takutlah kepada Allah; mudah-mudahan kamu mendapat kemenangan”… Surah Al-Baqarah, Ayat 189~

Read Full Post »

A Wounded Heart

Salam…

The moment of truth is here…it’s our performance evaluation day for all staffs. It is ‘the day’ that will determine the next course of direction that I’m gonna have for my entire banking career life.

It is sad to know that I may not be able to achieve my KPI this year… It can be categorized as my worst performance that I ever had since I first work with this organization in 2000…

Again, it’s another event that breaks my heart… Too many things happened and too much for me to handle in one time…

Dear Allah, for your kind and mercy, please help me to accept this…Please give me all the strengths that I need to accept my failure and defeat…Please fill my heart with the glory of your love so that I can stand up on my feet once again and be a better person than yesterday… Please heal my heart and soul from ungratefulness and please give me the ability to forgive myself…~ameen~

Read Full Post »

S.O.S

“It breaks your heart to see the one you love is happy with someone else…but it’s more painful to know that the one you love is unhappy with you..” ~Naushal

I guess the above quote is somehow true…but :

“It takes a minute to have a crush with someone, an hour to like someone, and a day to love someone…but it takes a lifetime to forget someone…”

 

Please help me Allah, forgive me for having a moment that i feel weak and the pain is so unbearable… For your love, kind and mercy, please make this journey less painful for me… Please help me to go through this with ridha and forgiveness…

~ameen~

Read Full Post »

Syukur Ku

Alhamdulillah…

Pagi ni merupakan pagi yang agak ceria dalam hidup aku…Semalam boss aku called, he said my intention already got blessing from all bosses..both sides conventional and Islamic…Betapa seronok nya aku rasa masa tu..

Sejurus lepas tu aku sujud syukur…Syukur yang teramat sangat…Memang Allah Maha Pemurah dan Maha Pengasihani…Aku cuma doa minta pertolongan supaya hati boss-boss aku ni dilembutkan..Tapi Allah beri lebih dari itu…bukan setakat permission but siap tolong nego untuk post aku sekali..Subahanallah!! Tidak pernah terlintas difikiran aku sampai ketahap itu…

Untuk kalian yang sentiasa bersama aku thru my good and hard time, thank you so very much…For those yang selalu mendoakan aku, thanks so much for the prayer and may God bless you all…

Looks like my Hijrah almost become a reality… Alhamdulillah… 🙂

Read Full Post »

Older Posts »